Свинско с круши, сметана и салвия

В нашето семейство си имаме една фраза "свинско с винско" или това е щастливата комбинация между всякакво ястие със свинско месо и задължителната бутилка с тежко червено, отлежало някъде на тъмно и придобило чудни аромати гроздово питие. Днес съм се заела да тествам нови комбинации между свинското месо и различни сезонни съставки, с цел получаване на гъст ароматен сос, в който месцето да разкрие своя разкош. Това е една рецепта, която открих в стар брой на любимото ми списание GoodFood. Малко промених пропорциите и техниката, но смятам, че резултатът ще накара всеки фен на червеното месо да поиска втора порция.

 

Необходими продукти:
700 г свинско месо за готвене (плешка или бут)
3 с.л. олио
2 глави лук
3 скилидки чесън
2 с.л. брашно
6-7 листа салвия
500 мл ябълков сайдер (аз използвах Somersby)
2 круши
100 мл сметана за готвене
сол и черен пипер на вкус

Нарязваме месото на малки, приблизително еднакви по големина парчета и ги овкусяваме със сол и черен пипер.

Загряваме половината олио в тиган и запържваме месото за около 4 минутки. Обръщаме го от всички страни, докато се запечата хубаво и го изваждаме в чиния.

В тигана добавяме останалото олио, намаляваме огъня и запържваме нарязания на тънки полумесеци лук. Похлупваме тигана и оставяме да се задуши за 7-8 минутки или докато лукът омекне.

Добавяме пресования чесън и готвим още 2-3 минутки.

Добавяме нарязаните листа салвия и брашното и разбъркваме много хубаво. Изливаме сайдера, усилваме огъня и оставяме да ври за 5-6 минутки.

Добавяме месото, намаляваме огъня, похлупваме тигана и оставяме да се задушава за 10-тина минутки.

Добавяме почистената и нарязана на дълги парчета круша и готвим още 5-6 минутки.

Накрая добавяме сметаната, сол и черен пипер на вкус и оставяме да къкри за 4-5 минутки, докато сосът стане малко по-плътен и по-ароматен.

Сервираме ястието топло и в компанията на хубаво червено вино. Аз препоръчвам Рубин на Едуардо Миролио, Резерва Еленово. 



Коментари

Популярни публикации