Сладкиш с цели круши, брашно от рожков и фина глазура

Откакто използвам брашното от рожков в десертите на малкия ми син като заместител на какао, се изкушавам да го ползвам и за някой "голям" десерт. Реших, че круши и брашно от рожков са добра комбинация и не се излъгах. Предлагам ви вариация на един стар мой десерт, приготвен с по-здравословни съставки и по-малко захар. Най-доброто на този десерт е глазурата, която е уникално лека, вкусна и фина... Това е т.нар. бебешки шоколад, който със синът ми хапваме с огромен апетит, а и не само ние. Баба му също го пробва днес и остана очарована. 3:0 за бебешкия шоколад срещу какаовия.



Необходими продукти:
2 яйца
6 с.л. кафява захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
60 г разтопено масло
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. бакпулвер
3 с.л. брашно от рожков
4 круши
1/2 лимон

за глазурата:
1 добре узрял банан
1 добре узряло авокадо
3 с.л. брашно от рожков

Загряваме фурната на 180 градуса.

Намазваме с масло дъното и стените на правоъгълна тава и я покриваме с хартия за печене.

С миксер разбиваме яйцата и захарта. Добавяме млякото и маслото и бъркаме, докато се смесят хубаво.

В отделна купа смесваме двата вида брашно и бакпулвера. Добавяме ги към течните съставки и бъркаме до пълното хомогенизиране на сместа.

Изливаме сместа в тавичката.

Обелваме крушите и почистваме семките. За целта използвам уред за отстраняване сърцевината на ябълки и круши, но можете и да го направите с малък остър нож. Режем малко в основата на крушата, така че да могат да стоят изправени.

Заливаме крушите с малко лимонов сок, за да не покафенеят. Поръсваме всяка круша с микс от 1 с.л. бяло пшенично брашно и 1 с.л. брашно от рожков. Брашното ще попие влагата на крушите и тестото около тях няма да остане глетаво.

Подреждаме вертикално крушите върху сместа в тавичката, така че да опират дъното и да стърчат с дръжките си нагоре. Печем за 30-тина минутки или до суха клечка.

Пасираме съставките за глазурата и покриваме сладкиша с нея, след като е изстинал хубаво. 


Коментари

Популярни публикации