Вегетарианска мусака с тиквички и елда

Обичам мусака, но през летните горещини предпочитам да пропускам комбинацията от печени картофи и кайма. С известна доза креативност и разнообразие от сезонни продукти почти всяко месно ястие може да бъде заменено с вегетарианска алтернатива. Това важи с особена сила за мусаката, която през лятото много хора предпочитат да я приготвят с тиквички, а ако искате да замените и каймата, елдата е най-добрият избор.

С богатото си съдържание на протеини (около 14% в 100 г) елдата е много подходяща за вегетарианци, затова отлично може да замести месото и в други ястия като пълнени чушки, кюфтенца, пастети и др. Напоследък я използвам много в менюто на сина си, защото елдата е много полезна особено за бебета и му приготвям каши, супи, манджи, та дори и десерти с нея.
 


Необходими продукти:
4 едри тиквички
1 ч.ч. елда
1 глава лук
1 морков
1 домат
1 ч.л. чубрица
1/2 връзка копър
1 кофичка кисело мляко
3 яйца
сол на вкус

Накисваме елдата в малко вода за 1-2 часа.

Загряваме фурната на 180 градуса.

Накълцваме лука и моркова на ситно и ги запържваме в малко олио. Когато омекнат, добавяме отцедената елда и разбъркваме хубаво. Запичането на елдата по този начин помага да се освободят ароматите на зърното.

Нарязваме тиквичките на кубчета и ги добавяме към останалите съставки. Подправяме със солта и чубрицата.

Обелваме домата и го накълцваме на ситно. Добавяме го в тигана заедно с 1/2 ч.ч. вода. Оставяме да закъкри, след което преместваме в тава.

Разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко, малко сол и накълцания копър. Изливаме сместа върху тиквичките и печем в загрятата фурна, докато заливката получи по края апетитен кафеникав загар.


Коментари

Популярни публикации