Ризото с фенел и шафран

Освен кулинарните книги, вдъхновение ми носят и посещенията в различни ресторанти в страната или чужбина. Именно при едно такова посещение опитах за първи път комбинацията между фенел и шафран. Това се случи в едно от най-очарователните местенца в София, предлагащи средиземноморски специалитети, а именно Pastorant на улица Цар Асен 16.

Менюто е сравнително малко, но впечатляващо вкусно и съдържа всичко, което ви трябва, за да се насладите на средиземноморските аромати и вкусове - от свежи салати, през дипове, антипасти, плата с италиански сирена и колбаси, телешко карпачо, салтимбока ала романа, пилешки филета с песто, ризото и разбира се много паста.

Както вече споменах, мен ме впечатли най-много комбинацията между фенел и шафран, а в Pastorant добавят и пиле, сметана и масло, което трансформира всички тези съставки в една незабравима порция истинско лепкаво ризото - точно такова, каквото обичам.
В моя вариант, който приготвих у дома, пропуснах сметаната и пилето, което има за цел да олекоти ястието, но истината е, че и двата варианта са изключително вкусни и заслужават да бъдат опитани. Ако не ви се готви, спирайте с четенето, взимайте телефона и резервирайте маса за вечеря в Pastorant.

Ако пък искате да приготвите сами моята варианция на рецептата, ви предлагам първо малко любопитна информация за фенела, а след това ще преминем към забавната и много лесна част от готвенето.
Фенелът, известен още като резене, е растение от семейството на морковите и магданоза. Расте в Южна Европа и Югозападна Азия. В кулинарията се използва както като подправка, заради силния му анасонов аромат, така и като зеленчук. Вкусът му напомня този на копъра. Използва се в салати, супи, сосове, може да се пече с други зеленчуци, риба и месо. Комбинира се отлично с картофи, риба, морски дарове, лук, магданоз и чесън.    



Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
1/2 фенел
2 скилидки чесън
1/2 домат
1 ч.л. шафран
3 ч.ч. гореща вода
сол на вкус
1 с.л. масло
1 с.л. зехтин за готвене 
прясно настърган пармезан за поръсване 

Слагаме маслото и зехтина в тиган и ги загряваме.
Нарязваме фенела на парченца. Запържваме го в сгорещената мазнина за 3-4 минутки.
Накълцваме чесъна и го добавяме в тигана. Разбъркваме и добавяме шафрана и солта.
Изсипваме ориза и бъркаме за 1-2 минутки, след което добавяме 1 ч.ч. гореща вода. Тайната на хубавото лепкаво ризото е да добавяме водата постепенно, в моментите, в които видим, че оризът е абсорбирал по-голяма част от водата в тигана.
Оставяме на котлона за 10-тина минутки или докато оризът се свари хубаво.
Накрая нарязваме домата на дребни парченца, като отстраняваме вътрешната част, в която се намират семената, тъй като тя е по-водниста. Добавяме доматите в ризотото, разбъркваме и отстраняваме от котлона.
Поднасяме с прясно настърган пармезан или друго твърдо сирене по избор.


Коментари

Популярни публикации